Vincent van Goghlaan en omgeving

Informatie

Informatie

Over het project

l’escaut onderzocht de mogelijkheden voor het verduurzamen van circa 340 woningen aan de Vincent van Goghlaan, Hercules Segherslaan en Mesdaglaan en omgeving. Uit onderzoek blijkt dat dat het niet mogelijk is om deze woningen te renoveren. Het comfort en kwaliteit na het renoveren zou te laag zijn en de kosten te hoog. l’escaut is daarom van plan om de woningen te slopen.

l’escaut informeerde de bewoners van de Mesdaglaan en omgeving in oktober 2022 over de sloop en nieuwbouw. In januari 2024 zijn de bewoners van Vincent van Goghlaan en Hercules Segherslaan geïnformeerd. Onder de naam 'Gebiedsontwikkeling Vincent van Goghlaan e.o.' gaat l'escaut aan de slag met de aanpak voor de wijk. In het project gaan we samen met de bewoners de wijk opnieuw inrichten. Het doel is een buurt met goede, duurzame, toekomstbestendige en betaalbare woningen, waar het fijn wonen is. 

De woningen vallen binnen het gebied van het Programma Aardgasvrije Wijken. Dat betekent dat de nieuwe woningen aardgasvrij gebouwd worden.

Om welke woningen gaat het?

Hercules Segherslaan

18 t/m 80 / 98 t/m 144 / 162 t/m 208 / 226 t/m 272 (even nummers)

Vincent van Goghlaan

1 t/m 255 (oneven nummers), waaronder 7 garageboxen aan de Vincent van Goghlaan

Vincent van Goghlaan

4 t/m 26 (even nummers)

Bloemenlaan

70 t/m 98 (even nummers)

Jacob Marislaan

1 t/m 32 (even en oneven nummers)

Mesdaglaan

1 t/m 31 (even en oneven nummers)

Irislaan

49 t/m 71 (oneven nummers)

Willem Roelofszlaan

1 t/m 7 (oneven nummers)

Jozef Israëlslaan

1 t/m 15 (oneven nummers)

Wat gaan we doen?

l’escaut is van plan om de woningen aan de Vincent van Goghlaan, Hercules Segherslaan en Mesdaglaan en omgeving te slopen. Dit gebied gaan we opnieuw inrichten. Samen met bewoners en betrokken partijen gaan we een toekomstplan voor de wijk maken. We kijken wat goed gaat en wat beter kan in de wijk. Dit leggen we vast in een document. Dit noemen we het ambitiedocument.

Op basis van het ambitiedocument werken we verschillende ontwerpen voor de wijk uit. Deze ontwerpen voor de wijk bespreken we met de betrokken partijen en de bewoners. Daarna bepalen we het definitieve ontwerp van de wijk. We verwachten dat het definitieve plan en het planbesluit begin 2025 klaar zijn. We gaan niet alle woningen in één keer slopen, we gaan slopen in fases. De ingangsdatum van het planbesluit verschilt daarom per fase.  Huurders krijgen na de ingangsdatum van het planbesluit 18 maanden de tijd om een andere woning te zoeken. Ook hebben ze recht op verhuiskostenvergoeding.

Planning

In 2024 gaat l’escaut samen met bewoners en betrokken partijen aan de slag met het maken van een toekomstplan voor de wijk. Dat heeft tijd nodig. We verwachten dat het definitieve plan en het planbesluit begin 2025 klaar zijn. De sloop vindt gefaseerd plaats. De ingangsdatum van het planbesluit verschilt daarom per fase

Ook de nieuwbouw vindt in fases plaats. Per fase nemen we een apart besluit voor de nieuwbouw. Zo kunnen we per fase rekening houden met de ontwikkelingen op de woningmarkt. We streven ernaar het project in 2032 af te ronden.

Vragen of meer weten?

Heb je vragen over het project? Neem dan contact met ons op via vincentvangoghlaan@lescaut.nl of telefonisch via 0118-42 32 00.

Veelgestelde vragen

Planning/ sloop

Wanneer wordt mijn huis gesloopt?
We weten nog niet wanneer we uw huis gaan slopen. We verwachten dat het definitieve plan en het planbesluit begin 2025 klaar zijn. We gaan niet alle woningen in één keer slopen, we gaan slopen in fases. De ingangsdatum van het planbesluit verschilt daarom per fase. Wij houden u de komende tijd op de hoogte van de stappen die wij nemen in dit proces. Het proces ziet er als volgt uit:

  1. We werken toe naar een definitief toekomstplan voor de wijk
  2. We maken het planbesluit definitief. Gaat het planbesluit voor u in? Dan kunt u met voorrang verhuizen en heeft u recht op verhuiskostenvergoeding. 

Wat is een planbesluit?
In het planbesluit staat wat u van l'escaut kunt verwachten. En wat wij van u verwachten. In dit plan is ook geregeld dat u met voorrang kunt verhuizen. En dat u recht heeft op een verhuiskostenvergoeding.  

Wat is de ingangsdatum van het planbesluit?
We verwachten dat het definitieve plan en het planbesluit begin 2025 klaar zijn. We gaan niet alle woningen in één keer slopen, we gaan slopen in fases. De ingangsdatum van het planbesluit verschilt daarom per fase. Gaat het planbesluit voor u in? Dan heeft u recht op een verhuiskostenvergoeding en heeft u nog 18 maanden de tijd om te verhuizen. Voor die tijd komen we bij u langs voor een persoonlijk gesprek.

Heeft het nog zin om iets aan mijn huis te doen?
Dat is een keuze die u zelf moet maken. De praktijk leert dat projecten een lange doorlooptijd hebben. Het is belangrijk om vooral prettig te blijven wonen.

Hoe gaat l’escaut nu nog om met onderhoud?
Noodzakelijk onderhoud wordt altijd uitgevoerd. Ook wanneer er plannen zijn om te slopen. Reparaties van installaties worden uitgevoerd, Als dat niet kan, worden onderdelen vervangen. Belangrijk is dat u het onderhoud wel bij ons meldt. 

Krijg ik nog huurverhoging?
Ja, de jaarlijkse huurverhoging gaat nog wel door. Huurbevriezing gaat in als het planbesluit voor u in gaat. 

Mijn huis is nog prima. Waarom moet het dan toch worden gesloopt?
Het is begrijpelijk dat u hier vragen over heeft. De beslissing om woningen te slopen neemt l’escaut niet zomaar. Alle technische zaken die spelen in een gebouw worden meegewogen. Er wordt zorgvuldig gekeken of alle zaken die spelen op (woon)technisch gebied op te lossen zijn. En of de woning na de ingreep het niveau krijgt waarmee deze weer jaren vooruit kan.  

Wat gebeurt er met het In- en Uitloophuis?
Ook het in In- en Uitloophuis gaan we slopen. Samen met bewoners gaan we aan de slag met het opstellen van een toekomstplan voor de wijk. Daarin staat welke mogelijkheden er zijn in de wijk. We onderzoeken ook of het In- en Uitloophuis of een andere sociale voorziening terug kan komen in de wijk.

Verhuiskostenvergoeding

Als ik volgend jaar al ga verhuizen, krijg ik dan verhuiskostenvergoeding?
Nee. U komt in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding als er een planbesluit is vastgesteld met een ingangsdatum. De ingangsdatum van het planbesluit verschilt per fase. U krijgt een verhuiskostenvergoeding vanaf deze ingangsdatum. Gaat u voor deze ingangsdatum verhuizen? Dan zien wij dit als een normale verhuizing. 

Hoe hoog is de verhuiskostenvergoeding?
De verhuiskostenvergoeding wordt jaarlijks vastgesteld door de Rijksoverheid. De wettelijk vastgestelde vergoeding bedraagt 7.156 euro (prijspeil 2023). Conform artikel 18.2 van het reglement inzake sloop, renovatie en groot onderhoud, verhogen wij het wettelijk bedrag met 100 euro. De totale vergoeding is op basis van prijspeil 2023 7.256 euro.  

Als de verhuiskostenvergoeding niet voldoende is om de kosten te dekken, wat dan?
Er zijn geen aanvullende vergoedingen vanuit l’escaut. Wel kunnen we u ondersteunen bij het doorverwijzen naar andere instanties. Wij kijken graag met u mee met welke hulp en van wie u het beste geholpen bent.

Krijg je een vergoeding voor aanpassingen aan je huis die je zelf hebt gedaan?
Aanpassingen die u zelf in uw woning heeft aangebracht, mag u verwijderen en meenemen. Als u met schriftelijke toestemming een grote verbetering heeft aangebracht (bijvoorbeeld een eigen keuken), dan krijgt u hiervoor mogelijk een aparte vergoeding. De hoogte van de eventuele vergoeding wordt gebaseerd op basis van het beleid ‘Zelf Aangebrachte Veranderingen’ en wordt uitbetaald nadat de sleutels van de te slopen woning zijn ingeleverd. Meer informatie over Zelf Aangebrachte Veranderingen vindt u op onze website.

Verhuizen

Moet ik twee keer verhuizen?
Dat hangt af van wat u wilt en wat uw woonwens is. We bekijken per fase wat de mogelijkheden zijn. Als u terug wilt keren in de nieuwbouw, en dit ook mogelijk en passend is (passend toewijzen), bestaat d kans dat u twee keer moet verhuizen.

Kan ik tijdelijk een vervangende woning krijgen?
Nee, we maken geen gebruik van tijdelijke woningen. U verhuist naar een andere woning. Het is uw keuze of u terug wilt keren in de nieuwbouw. We bekijken per fase wat de mogelijkheden zijn. Als dit mogelijk en passend is (passend toewijzen), bestaat de kans dat u twee keer moet verhuizen.

Als je naar een huis gaat met zonnepanelen, gaat dan de huur omhoog?
Het is niet altijd zo dat de huur omhoog gaat als uw nieuwe woning zonnepanelen heeft. Maar in sommige gevallen zou het wel kunnen.

Ik wil niet meer terug naar de wijk, kan dat?
Ja dat kan. We gaan vooraf met iedere bewoner persoonlijk in gesprek. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn. Uitgangspunt blijft altijd het zogenoemde ‘passend toewijzen’. Dit betekent dat uw gezinssamenstelling, leeftijd en inkomen bepalend zijn voor welke woning voor u passend is.

Als iedereen weggaat uit de wijk, komt de wijk dan leeg te staan?
De sloop vindt in fases plaats. Daarmee voorkomen we dat een groot deel van de wijk in één keer leeg komt te staan. Het kan zijn dat we sommige leegstaande woningen tijdelijk gaan verhuren om zo de wijk veilig en leefbaar te houden.

Kan l’escaut mij helpen met verhuizen?
U kunt hiervoor uw verhuiskostenvergoeding gebruiken. Ook kunnen we u helpen bij het doorverwijzen naar andere instanties die u kunnen helpen met verhuizen. Wij kijken graag met u mee met welke hulp u het beste geholpen bent.

Woning zoeken

Moet ik me inschrijven als woningzoekende bij Zuidwestwonen?
Als u tot de sloop in uw huis wilt blijven wonen, kunt u zich na de ingangsdatum van het planbesluit inschrijven. Als u zich nu al inschrijft bij Zuidwestwonen is dat uw eigen keuze. Een inschrijving bij Zuidwestwonen is maximaal drie jaar geldig. Daarna moet u zich opnieuw inschrijven.  

Krijg ik voorrang op andere woningzoekenden?
U heeft voorrang bij vrijkomende passende woningen bij l’escaut en alle woningcorporaties waarmee wij samenwerken op zuidwestwonen.nl. De voorrang geldt vanaf de datum dat het planbesluit voor u ingaat (ingangsdatum). De voorrang geldt niet voor alle woningen. De woningen waar u voorrang op heeft, staan op zuidwestwonen.nl aangegeven met het label ‘herstructureerder’. Heeft een woning dit label niet? Dan krijgt u geen voorrang, en is bijvoorbeeld uw inschrijfduur bepalend voor wanneer u aan de beurt bent.

Ik woon samen met mijn kind. Moet mijn kind zich apart inschrijven?
Dit hangt ervan af. Wanneer uw kind met u meeverhuist naar een andere woning is dit niet nodig. Als uw kind zelfstandig wil gaan wonen, moet uw kind zich ook inschrijven. Toewijzing gebeurt op basis van inschrijfduur, door loting of eerste reactie.

Zijn er wel woningen voor ons beschikbaar?
Ja. Natuurlijk zijn we afhankelijk van woningen die beschikbaar komen. Maar onze ervaring is dat er voor iedere bewoner een passende andere woning is.  

Mag ik ook een woning weigeren?
Ja, maar we gaan ervan uit dat u reageert op woningen waar u interesse in heeft. Natuurlijk kan het huis in de praktijk anders zijn dan u verwacht. Dan kunt u de woning weigeren.   

En hoe vaak mag ik een woning weigeren?
Er is geen maximum aantal aan weigeringen. Als u regelmatig een woning weigert, gaan we wel met u in gesprek om te kijken wat daar de reden van is en hoe wij u beter kunnen ondersteunen.  

Ik wil niet weer terecht komen in een oud huis. Kan l’escaut daarvoor zorgen?
Dit wordt allemaal besproken in het persoonlijk gesprek. Samen met u kijken we wat er mogelijk is en waar u dan het beste op kunt reageren.  

Krijg ik ook voorrang bij nieuwbouwprojecten buiten deze wijk? Bijvoorbeeld het project Crocuslaan?
De voorrang geldt niet voor alle woningen. De woningen waar u voorrang heeft staan op zuidwestwonen.nl aangegeven met het label ‘herstructureerder’. Heeft een woning uit het project Crocuslaan dit label niet? Dan krijgt u geen voorrang, en is bijvoorbeeld uw inschrijfduur bepalend voor wanneer u aan de beurt bent.

Kan ik hulp krijgen bij het zoeken naar een nieuw huis?
Als het planbesluit is ingegaan voor uw woning, heeft u 18 maanden de tijd om te verhuizen. U kunt dan zelf reageren op woningen. Kunt u dit niet zelf? Bijvoorbeeld omdat u geen internet heeft? Dan kunnen we u hierbij helpen. Ook dit bespreken we tijdens het persoonlijk gesprek. 

Terugkeer

Krijg je voorrang als je terug wilt komen in de nieuwbouw?
We bekijken per fase wat de mogelijkheden zijn. Als u terug wilt keren naar de nieuwbouw en dit ook mogelijk en passend is (passend toewijzen), dan krijgt u voorrang.

Krijg ik hetzelfde soort huis terug?
Dat hangt mede af van uw gezinssamenstelling, inkomen en leeftijd (passend toewijzen).  

Als ik terug wil keren in de nieuwbouw, weet ik dan hoe de plattegrond van de nieuwe woning eruit ziet?
Als u kiest om terug te keren naar de nieuwbouw, en dit ook mogelijk en passend is (passend toewijzen), kunt u op basis van een voorlopige plattegrond uw keuze maken. Het kan zijn dat hier nog kleine wijzigingen in komen.

Nieuwbouw

Hoeveel woningen komen er terug?
Er is nog geen duidelijkheid over het definitief aantal woningen dat teruggebouwd wordt.

Welk soort woningen komen er terug?
Er is nog geen duidelijkheid over welke soorten woningen er teruggebouwd worden.

Komen er ook locaties in de wijk terug voor sociale voorzieningen?
We onderzoeken samen met de u (de bewoners) of er een sociale voorziening terug kan komen in de wijk.

Huur

Welke huurprijs krijgen de nieuwe woningen?
Dat weten we nog niet. Dat hangt onder andere af van welk type huis er gebouwd gaat worden.  

Bezwaar

Kan ik bezwaar maken tegen de beslissing tot sloop?
Wij willen u vragen om eerst met ons hierover in gesprek te gaan. Komen we er niet uit? Dan kunt u altijd bezwaar maken. Vraag uw wijkconsulente voor meer informatie hierover.  

Communicatie

Hoe communiceert l’escaut met bewoners die de Nederlandse taal niet spreken?
Wanneer blijkt dat een huurder niet goed Nederlands spreekt of verstaat, zoeken we naar een oplossing. We kunnen bijvoorbeeld een familielid of een tolk inschakelen.