Slimme videodeurbel; hier moet je op letten

Steeds meer bewoners zien de voordelen van een slimme videodeurbel of camera. Het zorgt voor een extra gevoel van veiligheid. Je kunt zien wie er thuis voor de deur staat, ook als je er zelf niet bent. En je kan dan direct communiceren met de persoon die voor de deur staat. Toch krijgen we steeds meer klachten binnen over camera's en slimme videodeurbellen. Huurders hebben het gevoel dat de privacy wordt aangetast. Hoe gebruik je deze slimme deurbellen op een goede manier? Dat lees je in dit artikel.   

Slimme videodeurbellen of camera’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Vlissingen en omgeving. Toch vindt niet iedereen het prettig merken we aan het aantal klachten die wij binnenkrijgen. Bewoners voelen zich aangetast in hun privacy. Hier moeten we ook aandacht voor hebben. Daarom heeft l’escaut de volgende voorwaarden op een rijtje gezet zodat door iedereen de camera of de slimme deurbel op een goede manier gebruikt: 

  • Voor het plaatsen van een slimme videodeurbel of camera moet je toestemming aanvragen bij l'escaut. Dit vraag je aan via het aanvraagformulier Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Lees hier meer
  • De slimme videodeurbel of camera mag niet geplaatst worden bij een portiekwoning of woning aan een gang of galerij.  
  • Uitbreiding met een bewegingsmelder is niet toegestaan.   
  • Opslag van beelden is niet toegestaan. Beelden waarop (onverwachts) mensen staan, mogen niet worden gedeeld. Behalve als dit verplicht is op grond van wetten en regels.   
  • Voor plaatsing vraag je eerst akkoord van directe buren.   
  • Bij verhuizen moet de aangebrachte deurbel worden verwijderd. Deze kan niet worden overgenomen door een nieuwe huurder.   
  • De slimme videodeurbel of camera mag niet worden bevestigd aan gevels, daken of schuurtjes.   
  • De camera mag alleen de eigen woning, voordeur of eigendommen binnen de grenzen van het privéterrein (tuin) filmen.   
  • Het moet duidelijk zijn dat mensen gefilmd kunnen worden. Bijvoorbeeld door een sticker te plakken op de deur.   
  • Als buren last hebben van de camera, omdat zij het gevoel hebben te worden bekeken, gaan wij met jou in gesprek om de camera bij te stellen. Doe je dit niet dan moet je de slimme videodeurbel of camera weghalen. 

Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met de wijkbeheerder in je wijk. Mario Schaalje is wijkbeheerder voor het Middengebied, Jeroen Weezepoel is wijkbeheerder voor Paauwenburg, Bossenburgh, Westerzicht, Oost-Souburg en het centrum. Je kunt ze bereiken via telefoonnummer 0118 - 42 23 00.