Legionellabesmetting in huis voorkomen

De legionellabacterie is van nature in hele lage concentraties aanwezig in koud water. Dit is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Pas bij een ongeremde groei van deze bacterie kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Besmetting door de legionellabacterie ontstaat door het inademen van hele kleine waterdruppels tijdens het douchen of het versproeien van koud leidingwater. Denk aan het gebruik van een plantenspuit die met koud water is gevuld.

Oorzaken groei bacterie

De groei van deze bacterie kan door diverse oorzaken ontstaan:

  • het langdurig stilstaan van het water in een woning (b.v. door leegstand van een woning) waardoor de bacterie kan groeien;
  • het niet gebruiken van alle tappunten in een woning (b.v. het fonteinkraantje in het toilet);
  • lang op vakantie zijn zonder dat er iemand in jouw huis achterblijft (stilstand van het water gedurende lange tijd);

Wat heeft warmte te maken met de legionellabacterie?

Zoals gezegd komt deze bacterie van nature altijd voor in het koude water. Dit is niet gevaarlijk zolang de watertemperatuur maar beneden de 25 graden of boven de 50 graden blijft.

Heet water uit de kraan komt in de Cv-ketels tot boven de 60 graden waardoor de bacterie sterft. Koud water moet beneden de 25 graden blijven zodat de bacterie zich niet vermenigvuldigt.

Voorkomen besmetting

Spoel wekelijks het gehele waterleidingsysteem in de woning door om besmetting te voorkomen. Gebruik je alle kranen regelmatig? Dan hoef je verder geen maatregelen te nemen. Ga je voor langere tijd op vakantie? Spoel dan bij thuiskomst eerst gedurende vijf minuten alle kranen door. Of zorg dat iemand minimaal één keer per week vijf minuten alle kranen openzet. Let er op dat je de douchekraan tijdens het spoelen in bijvoorbeeld een emmer houdt. Zo voorkom je verneveling (hele kleine waterdruppels).