Terugkijken: vastgoedprojecten 2021

Het einde van het jaar komt weer steeds dichterbij. In 2021 pakten we verschillende woningen en complexen op diverse locaties aan. We lichten een aantal projecten uit!  


Brandveiligheid

Sinds 2019 voert l’escaut verbeteringen door op het gebied van brandveiligheid bij portiekwoningen, flats en duplexwoningen. Dit betekent dat deze woningen technisch weer helemaal voldoen aan de huidige eisen voor brandveiligheid. De werkzaamheden varieerden van kleine aanpassingen zoals het dichtzetten van doorvoeringen in wanden tot het vervangen van de entreedeuren van woningen.

We hebben inmiddels:

  • ruim 3000 woningen geïnspecteerd
  • ruim 100 complexen aangepast
  • waarbij we ca. 800 voordeuren hebben vervangen
  • en duizenden brandkleppen en brandmanchetten hebben gemonteerd

In de Zeemanserve en de Molenstraat pasten we de afgelopen weken de laatste woningen aan.

Werkzaamheden aan elektrische installaties

In opdracht van l’escaut inspecteerde de firma Paree in 2020 de elektrische installaties in 127 meterkasten. Dit zijn de meterkasten voor de algemene voorzieningen. Zoals liften, draai- en schuifdeuren, portiek- en galerijverlichting en intercominstallaties. Deze keuringen worden om de 4 of 5 jaar herhaald. Zo zijn de elektrische installaties goed en veilig te gebruiken.

De gebreken die uit de inspectie naar voren kwamen, herstelden we in het afgelopen jaar. En we plaatsten een groepenverklaring in de meterkast. Zo weten monteurs bij werkzaamheden welke groep ze uit moeten zetten. De werkzaamheden waren soms eenvoudig en in één uur gereed. Maar in vijf flats in Paauwenburg moest de hele groepenkast worden vervangen (zie foto’s). Hiervoor moest Paree een noodaggregaat buiten de flat plaatsen om de flats tijdelijk van elektra te voorzien.

Vervanging trappen Dreesstraat en omgeving

In de Dreesstraat en omgeving vervangt De Schrijver Vastgoedbeheer in opdracht l’escaut de trappen in de portieken. De oude betontrappen begonnen scheuren te vertonen en waren ook qua schilderwerk toe aan vervanging. Hiervoor in de plaats is een nieuwe stalen trap gekomen. In totaal plaatsen we 11 nieuwe trappen. Er werd een tijdelijke houten trap naast de oude trap geplaatst, zodat de bewoners altijd toegang tot hun woningen hadden tijdens de werkzaamheden.  

Planmatig onderhoud en energetische maatregelen in de Flessenstraat e.o.

In woningen aan de Flessenstraat, Koudenhoek, Onderstraat, Palingstraat, Paardenstraat, Hendrikstraat en de Nieuwstraat vervingen we de dakramen en kapotte dakpannen. Verder vervingen we de goten en hemelwaterafvoeren. En voerden we schilderwerk uit. Bij Flessenstraat 11-21 namen we extra energiebesparende maatregelen. We isoleerden het platte dak, vervingen het glas door HR++ en plaatsten tochtstrippen. Verder brachten we mechanische ventilatie incl. CO2 detectie met toevoerroosters aan en plaatsten we zonnepanelen. 

Bellamypark (135-149) en Molenstraat (2-6): planmatig onderhoud en energetische maatregelen

Bij woningen aan het Bellamypark en de Molenstraat vervingen we ook de dakramen en kapotte dakpannen. Waar nodig vervingen we ook de goten. Het glas aan de achterkant van de woningen vervingen we door HR++ glas. En we vervangen tochtstrippen. Ook hier brachten we mechanische ventilatie incl. CO2-detectie aan met toevoerroosters. De woningen kregen ook een schilderbeurt.

Uitvoeren van planmatig onderhoud bij Spuistraat 1-27

In de Spuistraat vervingen we de bitumen dakbedekking en isoleerden we de dakbedekking. Verder brachten we zonnepanelen aan voor de algemene voorzieningen en deden we metsel- en voegherstelwerkzaamheden. 

 

Verschillende andere projecten die in 2021 startten, lopen ook nog door in 2022.