Huuraanpassing in 2024
De overheid besluit elk jaar hoeveel de huur mag stijgen. Dat doen ze op basis van de stijging van de lonen en uitkeringen (bijstand en AOW). Daarna passen wij onze huurprijzen aan. Gaat de huur van jouw woning omhoog? Dan kreeg je vóór 1 mei 2024 al een brief van ons. Hierin staat wat dit precies voor jou betekent. De huuraanpassing gaat in per 1 juli.
Waarom passen wij de huur aan?
Het geld van de huuraanpassing gebruiken we om woningen te onderhouden en te verduurzamen. En ook om nieuwe woningen te bouwen. Het bouwen en onderhouden van een woning is de laatste jaren steeds duurder geworden. De bouwkosten en prijzen van materialen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Als we de huren minder of helemaal niet aanpassen, kunnen we minder doen. Bijvoorbeeld woningen minder goed onderhouden en verduurzamen. En minder woningen bouwen. Terwijl daar nu juist veel behoefte aan is. Met minder inkomsten is het ook lastiger om voor een prettige, schone en veilige buurt te zorgen. Waar je fijn kan wonen en werken. Iets wat l’escaut wel graag wil bereiken.
Voor welke woningen passen wij de huur aan?
Als de huur van jouw woning omhoog gaat, kreeg je vóór 1 mei al 2024 een brief van ons. Woningen met energielabel E, F of G krijgen dit jaar geen huurverhoging.
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de huuraanpassing?
Als je het niet eens bent met het huurvoorstel kun je bezwaar maken. Op de website van de Huurcommissie lees je hoe dit werkt.
Let op!
Niet alle bezwaren leiden tot het tegenhouden van de huurverhoging. Dit kan alleen als de wet dat toestaat. Voorbeelden van mogelijke succesvolle bezwaren zijn:
- Als de huurverhoging meer is dan de maximale toegestane verhoging.
- Als de huurprijs door de huurverhoging hoger wordt dan het hoogste bedrag dat mag worden gevraagd.
- Als de huur tijdelijk verlaagd is door de Huurcommissie door ernstige problemen met het onderhoud van de woning. En die problemen zijn nog niet opgelost (of de Huurcommissie is er nog mee bezig).
Daalde jouw inkomen ná 2021 en ontving je nog niet eerder huurverlaging?
Dan heb je misschien recht op huurverlaging. Je moet het dan wel zelf bij ons aanvragen. Wil je weten of je recht hebt op huurverlaging? Vul dan je gegevens in onder de knop “aanvragen eenmalige huurverlaging 2024”.
Moet ik na de huuraanpassing zelf de hoogte van mijn huurbetaling aanpassen?
Als je automatisch of per betaalmail betaalt, wordt dit automatisch aangepast. Maak je iedere maand zelf je huur over? Dan moet je dit zelf aanpassen.
Moet ik na de huuraanpassing zelf mijn huurtoeslag wijzigen bij de Belastingdienst?
De jaarlijkse huuraanpassing in juli wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.
Tip: controleer na 1 juli of de Belastingdienst rekent met de juiste huur. Zo voorkom je dat je misschien later geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Je kunt dit controleren via ww.toeslagen.nl.
Wil je meer weten? Bekijk dan de veelgestelde vragen over de jaarlijkse huurverhoging.