Brandveiligheidstips: wasdroger en kaarsen

Wist je dat je zelf een belangrijke bijdrage kunt leveren aan brandveiligheid? Zo kun je de gevolgen van een brand beperken. Zorg allereerst altijd dat vluchtwegen goed bereikbaar zijn voor hulpdiensten in geval van nood. Een brand kan sneller verspreiden als er veel spullen staan. Zet daarom geen spullen op de galerij, in de portiek of brandgang. Dat is belangrijk voor jouw eigen veiligheid én voor de veiligheid van je medebewoners. 

We zetten een aantal veelvoorkomende brandoorzaken op een rij. En geven we tips hoe je zelf de gevolgen van een brand zoveel mogelijk kunt beperken. Deze keer: wasdrogers en kaarsen.

Wasdrogers

Een brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in het apparaat. Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Deze vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van bijvoorbeeld kleding) tegen elkaar komen. Hieronder lees je tips om de kans op brand in een wasdroger te verkleinen:

  • Zorg dat de droger vrij staat en zijn warmte goed kwijt kan. De roosters voor lucht aan- en afvoer mogen nooit bedekt worden. De luchtafvoerslang moet vrij liggen;
  • Let op met poetsdoeken of kleding waar olie op zit, omdat broei kan ontstaan;
  • Sluit de droger direct aan op een geaard stopcontact en gebruik liever geen stekkerdoos of haspel;
  • Plaats een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat;
  • Maak de filters na elke droogbeurt schoon. Gebruik de droger nooit zonder filter of met een beschadigd filter.

Kaarsen

Steek je thuis weleens een kaarsje aan? Houd er dan rekening mee dat er van alles kan gebeuren! De kaars kan bijvoorbeeld omvallen, of bij tocht kan de vlam overslaan op iets anders wat u op tafel heeft staan. Een aantal tips voor het gebruik van kaarsen:

  • Zet kaarsen altijd op een brandveilige ondergrond, zoals een kaarshouder;
  • Houd kaarsen weg van gordijnen en andere brandbare materialen;
  • Laat kaarsen niet branden als je de deur uitgaat of naar bed gaat.

Zorg voor een inboedelverzekering

Een ongelukje zit in een klein hoekje, soms met grote gevolgen. Een inboedelverzekering beschermt jouw bezittingen tegen de financiële gevolgen van onder andere brand, diefstal, vandalisme en waterschade. Deze verzekering dekt alle spullen in de woning die je normaal gesproken bij een verhuizing met je meeneemt. De verzekeraar bepaalt aan de hand van de situatie of er wel of geen sprake is van een terechte claim. Door je inboedel te verzekeren voorkom je dat je plotseling voor hoge kosten komt te staan.

Lees hier meer brandveiligheidstips.