Brandveiligheidstips: opladers voor smartphone, tablet, laptop, elektrische fiets en scootmobiel

Wist je dat je zelf een belangrijke bijdrage kunt leveren aan brandveiligheid? Zo kun je de gevolgen van een brand beperken. Zorg allereerst altijd dat vluchtwegen goed bereikbaar zijn voor hulpdiensten in geval van nood. Een brand kan sneller verspreiden als er veel spullen staan. Zet daarom geen spullen op de galerij, in de portiek of brandgang. Dat is belangrijk voor jouw eigen veiligheid én voor de veiligheid van je medebewoners. 

De komende tijd zetten we een aantal veelvoorkomende brandoorzaken op een rij. En geven we tips hoe je zelf de gevolgen van een brand zoveel mogelijk kunt beperken.

Accu’s van elektrische fietsen, scootmobiels, smartphones, tablets en laptops

Deze accu’s zijn vaak gemaakt van Lithium-ion batterijen. Dit type batterij/accu kan worden overladen. Daardoor kan de batterij/accu ontbranden of ontploffen. Pas daarom op met gebruik van acculaders. Hieronder delen we zeven tips om veilig op te laden. 

  • Laad de batterij bij voorkeur overdag op;
  • Let goed op bij beschadigde accu's, de kans op zelfontbranding is hier erg groot;
  • Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is;
  • Laad een batterij op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden;
  • Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt;
  • Laad niet op via een verlengsnoer, maar stop de oplader direct in het stopcontact;
  • Leg een batterij niet in het volle zonlicht en zorg ook dat de batterij niet te koud wordt.

Zorg voor een inboedelverzekering

Een ongelukje zit in een klein hoekje, soms met grote gevolgen. Een inboedelverzekering beschermt jouw bezittingen tegen de financiële gevolgen van onder andere brand, diefstal, vandalisme en waterschade. Deze verzekering dekt alle spullen in de woning die je normaal gesproken bij een verhuizing met je meeneemt. De verzekeraar bepaalt aan de hand van de situatie of er wel of geen sprake is van een terechte claim. Door je inboedel te verzekeren voorkom je dat je plotseling voor hoge kosten komt te staan.