Waarom een huurwoning soms leeg staat
Als een huurder vertrekt, komt er een nieuwe bewoner. We willen natuurlijk dat hier zo weinig mogelijk tijd tussen zit. Vaak kan dat ook. Maar het gebeurt ook wel eens dat een woning een tijdje leeg staat. Dat lijkt geen logische keuze, zeker in deze tijd. Waarom gebeurt dit? We leggen het graag uit.
Een huurwoning staat niet zomaar leeg
Daar zijn verschillende redenen voor, bijvoorbeeld:
- we moeten eerst nog wat noodzakelijke klussen doen;
- we maken de woning duurzamer, voordat de nieuwe bewoner komt;
- we gebruiken de lege woning als proefwoning bij groot onderhoud.
Noodzakelijke klussen
Als een bewoner vertrekt, controleren wij de woning. Zijn er reparaties nodig? Dan regelen wij dat. Meestal duurt dit niet lang. Zo kan de nieuwe bewoner meteen een fijne start maken. Soms is er meer onderhoud nodig en duurt het opknappen langer. We proberen overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.
We maken de woning duurzamer
Bij het wisselen van bewoners, komt het soms goed uit om de woning duurzamer te maken. Dat gaat makkelijker als er niemand woont. De nieuwe bewoner heeft dan geen overlast, maar wel de duurzame voordelen. En een comfortabel huis.
Groot onderhoud van meerdere woningen
Als we groot onderhoud in een buurt gaan uitvoeren, knappen we soms eerst een lege woning op. We noemen het dan een proefwoning. Hier testen we de verbeteringen die we bij de bewoonde huizen in de buurt willen doen. Zo zorgen we ervoor dat het onderhoud aan andere woningen sneller verloopt.