Update digitale aanval systeem l'escaut

Vorige week deelden we in een bericht dat we te maken hebben met een digitale aanval op het systeem van l’escaut. Hieronder leest u wat dit betekent.

l’escaut neemt samen met een aantal andere woningcorporaties diensten af van een ICT-dienstverlener. Vorig weekend zijn we getroffen door de gevolgen van een ransomware aanval door criminelen die losgeld eisten. Er is direct actie ondernomen om de systemen en gegevens veilig te stellen. Door de hack kunnen wij tijdelijk niet meer in een deel van onze ICT-systemen. En bij een deel van onze gegevens. Dat zorgt voor veel overlast. Dat vinden wij erg vervelend. Met hulp van extern ICT forensisch experts zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen.

Er is een datalek van gegevens
U huurt een woning van l’escaut. Daarom hebben wij gegevens van u opgeslagen. Bij de digitale aanval hebben de daders persoonlijke gegevens van een klein aantal huurders (deels) ingezien of opgeslagen. Persoonlijke gegevens zijn naam, adres, geboortedatum, BSN-nummer en bankrekeningnummer bijvoorbeeld. De daders van de digitale aanval hebben niet het recht om deze persoonlijke gegevens in te zien of op te slaan. We hebben melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook doen we aangifte bij de politie.

We weten nog niet van welke huurders de gegevens zijn ingezien of opgeslagen en wat ermee gebeurt
We kunnen dus ook niet zeggen of uw gegevens zijn ingezien of opgeslagen. We weten wel dat het om gegevens van een klein aantal huurders gaat. Wij kunnen helaas ook moeilijk vaststellen óf en hoe oplichters gestolen persoonsgegevens gaan gebruiken.

We informeren u direct als we meer weten
We zijn nu bezig met het onderzoeken van de bestanden die gelekt zijn.

  • Als uw persoonsgegevens in de gelekte bestanden zitten, informeren we u zo snel mogelijk. Ook adviseren we u dan wat te doen.
  • We informeren u uiteraard ook als uw gegevens niet gelekt zijn en dus veilig zijn.

Voor nu kunt u zelf alvast een paar dingen doen. Het is belangrijk dat u zelf alert bent.

  • Als uw gegevens gebruikt worden, kunt u valse e-mails, sms’jes, telefoontjes, Whatsappjes, of bezoekjes krijgen met het verzoek om iets te betalen of in te loggen. De afzender doet zich dan voor als een bekende of een vertrouwde instantie. Ga niet op deze verzoeken in.
  • Ook kunt u te maken krijgen met identiteitsfraude. Dan worden met uw gestolen identiteitsgegevens aankopen gedaan of strafbare feiten gepleegd.
  • Op de website haveibeenpwnd.com kunt u controleren of en zo ja waar en wanneer uw e-mailadres of telefoonnummer openbaar zijn geworden. com wordt door cybercrimespecialisten en fraudebestrijders beschouwd als een veilige website. Ook de Fraudehelpdesk adviseert deze website.  

Op fraudehelpdesk.nl vindt u tips over hoe u kunt voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van uw gegevens. Op rvig.nl kunt u identiteitsfraude melden en ondersteuning krijgen.

Onze dienstverlening is tijdelijk aangepast
Ons systeem is door de aanval tijdelijk niet beschikbaar. Dit betekent dat wij niet bereikbaar zijn via e-mail, en contact via onze website is ook niet mogelijk. Ons telefoonnummer is beperkt bereikbaar. Daarom is onze dienstverlening anders dan u van ons gewend bent.

U kunt met dringende vragen terecht op ons telefoonnummer 0118 42 23 00
Dit is ons algemene telefoonnummer en is tijdelijk doorgeschakeld. Hier kunt u spoedreparaties melden en andere dringende vragen stellen. Heeft u een reparatie met ons gepland staan, en komt er niemand op het afgesproken tijdstip? Neem dan contact met ons op.

Bent u een zakelijke relatie en heeft u vragen? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Indien dit niet lukt, kunt u ook via het algemene nummer 0118 42 23 00 ons bereiken.

Het spijt ons dat dit heeft kunnen gebeuren
Wij hebben helaas niet kunnen voorkomen dat dit is gebeurd. Wij stellen hoge eisen aan de beveiliging van onze ICT-systemen. Daarmee zijn de gegevens van huurders in principe veilig. Wij vinden het dan ook heel vervelend dat ons systeem op deze manier is aangevallen. Wij hebben direct maatregelen genomen om de eventuele schade zo veel als mogelijk te beperken. We informeren u zo snel mogelijk verder. We bieden onze excuses en wij hopen op uw begrip.   

Door de aanval op ons systeem kunnen we niet bij de adresgegevens van onze huurders.
Daarom kunnen we helaas niet iedereen bereiken. Huurders die lid zijn van de nieuwsbrief hebben we wel een e-mail kunnen sturen. Heeft u een e-mail van ons ontvangen of leest u dit bericht op deze website? Vertel het aan uw buren of andere huurders die u kent. Zodra wij bij de adresgegevens kunnen, ontvangt iedereen alsnog een brief van ons.

Via deze pagina houden we u op de hoogte van de meest actuele informatie.