l’escaut plaatst eerste hybride warmtepomp

l’escaut verduurzaamt haar woningbezit. l’escaut vervangt daarom de komende jaren een groot aantal oude cv- ketels voor hybride warmtepompen. De eerste hybride warmtepomp werd onlangs geplaatst.

Met de plaatsing van een hybride warmtepomp neemt het gasverbruik af. De installatie maakt voor verwarming gebruik van warmte uit de lucht. Daarmee reduceren we CO2-uitstoot. Zo dragen hybride warmtepompen bij aan onze duurzaamheidsdoelstelling: volledig CO2-neutraal in 2050.

Voor de bewoner heeft een hybride warmtepomp positieve gevolgen voor de energierekening. Die zal, zeker met de huidige gasprijzen, dalen. Voor l’escaut levert plaatsing van een hybride warmtepomp meerkosten op van € 3.000 tot € 4.000 per woning.

Geschikte woning
Niet iedere woning is geschikt voor een hybride warmtepomp. Zo moet de woning bijvoorbeeld voldoende geïsoleerd zijn. En er moet ruimte zijn om een buitenunit te plaatsen. Bovendien plaatst l’escaut alleen een hybride waterpomp als de cv-ketel aan vervanging toe is. In de regel is dit na 18 jaar gebruik.  In complexen die mogelijk aangesloten worden op een warmtenet, plaatsen we geen hybride warmtepompen.

Buitenwarmte
Het type hybride warmtepomp dat l’escaut plaatst, gebruikt warmte uit de lucht om het huis te verwarmen. We plaatsen daarvoor een buitenunit, bijvoorbeeld op een schuur. Voor warm water gebruikt de installatie nog wel gas.