Huurverlaging voor huurders met een laag inkomen

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. De regering heeft daarover een wet aangenomen. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen en een relatief hoge huur. Heb je recht op deze eenmalige huurverlaging dan krijg je van ons begin mei een brief. Huurders die ná 2021 een lager inkomen kregen, kunnen de huurverlaging zelf aanvragen. In dit bericht lees je hoe het werkt.

Waarom eenmalige huurverlaging?

Als wij een sociale huurwoning toewijzen, houden we al rekening met een huurprijs die past bij jouw inkomen. Toch kan het voorkomen dat je een huur betaalt die te hoog is voor je inkomen. De regering heeft afgesproken om deze huurders tegemoet te komen. En de huren één keer te verlagen.

Wanneer heb ik recht op eenmalige huurverlaging?

Je krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie:

  • Je woont op 1 maart 2023 in uw huurwoning.
  • Jouw kale huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand.
  • Je woont alleen en jouw inkomen was in 2021 lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als je AOW krijgt).
  • Je woont met 2 of meer personen en jouw inkomen was in 2021 lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als je AOW krijgt).

Moet ik doorgeven hoe hoog mijn inkomen is?

Nee, dat is niet nodig. Wij vragen jouw inkomensgegevens op bij de Belastingdienst. Op basis van jouw inkomensgegevens over 2021 horen wij van de Belastingdienst of je recht hebt op huurverlaging. Je krijgt bericht van de Belastingdienst wanneer jouw inkomen is opgevraagd. De Belastingdienst vertelt niet hoeveel je precies in 2021 hebt verdiend. Na ontvangst van deze gegevens, controleren wij per woning of we de huur moeten verlagen. Als dit het geval is, ontvang je begin mei een brief met het huurverlagingsvoorstel. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Wanneer en hoeveel gaat de kale huur omlaag?

Als jouw kale huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. Hoeveel de huur omlaag gaat, is voor iedereen verschillend. We verlagen de kale huur naar € 575,03 per maand.

Wanneer krijg ik bericht?

  • Geldt de huurverlaging niet voor jou? Dan gaat jouw huur op 1 juli waarschijnlijk iets omhoog. Je krijgt daarover eind april bericht.
  • Geldt de huurverlaging wél voor jou? Dan krijg je begin mei bericht van ons over de huurverlaging.

Gevolgen voor de huurtoeslag

Met een lagere huur krijg je misschien minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. Maak daarom een proefberekening op de website van de Belastingdienst. 

Geef je nieuwe huur en mogelijk veranderde inkomen door aan de Belastingdienst

Geef je nieuwe huur en mogelijk veranderd inkomen door via de website van de Belastingdienst.  Wij geven jouw huurverlaging ook door aan de Belastingdienst. Als de hoogte van jouw huur verandert, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van jouw huurtoeslag.

Wat als mijn inkomen ná 2021 is gedaald?

De Belastingdienst kijkt naar het inkomen over 2021, omdat de gegevens over 2022 nog niet bekend zijn. Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijg je eind april van ons een brief dat jouw huur omhoog gaat maar denk je dat je wél recht hebt op een lagere huur? Dan kan je zelf vanaf mei  huurverlaging aanvragen via onze website.