Het vernieuwde Jongerenhuis opent deuren

Donderdag 19 januari stroomde Jongerenhuis Vlissingen aan de Walstraat vol met buurtbewoners, relaties van Juvent, l’escaut en van de jonge bewoners zelf. Er werd stil gestaan bij de verbouwing die het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. Zo is voormalige Foyer de
 Jeunesse door l’escaut als eigenaar van het pand van 24 kamers omgebouwd naar 12 appartementen. Daarmee wordt er antwoord gegeven op een veranderende behoefte van jongeren om een eigen plek. Een eigen plek waar ze worden begeleid in werk, opleiding en wonen. Het opent deuren die de jongere eerder misschien niet voor mogelijk had gehouden; een zelfstandig leven.

Zo ook voor Bailey, dit is niet haar echte naam, nu 20 jaar. Zij kwam hier op 18 jarige leeftijd, toen nog Foyer de Jeunesse, wonen. “Ik was blij met een eigen plek en minder controle dan waar ik vandaan kwam, maar had moeite alles te moeten delen met anderen.” Zo deelde ze de keuken, badkamer en ze moesten om toerbeurten gezamenlijke ruimtes schoonmaken. “Als dat niet van mensen is die je eigen zijn, is dat toch anders. Zeker als je enige last hebt van smetvrees.” Er is dan ook weinig wat Bailey mist ten opzichte van de oude situatie in het jongerenhuis en vindt het fijn dat ze nu meer zelf mag bepalen in haar eigen appartement. “De regel dat ik geen huisdier mag, is het enige wat ik stom vind. Zelfs geen vis.”

Jongerenhuis geeft jongeren een duwtje in de rug op weg naar zelfstandigheid

De jongeren tussen de 16 en 27 jaar die wonen in een jongerenhuis kunnen vaak niet terugvallen op ouders of persoonlijk netwerk en door (dreigende) thuisloosheid lukt het hen niet om werk of opleiding op te pakken of te vervolgen. Zo kunnen er hulpvragen liggen op het gebied van financiën, psychisch welbevinden, zoeken of behouden van een baan en vrijetijdsbesteding.

Zo leerde Bailey er voor zichzelf te zorgen, had na drie dagen een baan en ging weer terug naar school. “Doordat ik ook voor mijzelf ging koken, besefte ik dat ik koken echt leuk vind! Ik volg nu een opleiding om kok te worden en werk in de horeca. Dat nu ook in het jongerenhuis niemand op mijn vingers staat te kijken terwijl ik kook, is echt heel fijn!”  De begeleiding is er nu vooral op gericht om haar te stimuleren meer te ondernemen op sociaal gebied. Ze is nog graag op zichzelf, heeft maar enkele vriendschappen in de buurt en haar oma.

Openingsfeest van vernieuwde Jongerenhuis met nieuw ‘ouder-kind appartement’

“Ik ga mijn oma alleen niet uitnodigingen voor de officiële opening, want zo’n feest is niets voor haar.” Donderdag wordt namelijk de vernieuwing feestelijk gevierd en wordt er geproost op de samenwerking tussen l’escaut en Juvent, met een nieuw jongerenhuis als resultaat. Samenwerking is essentieel om maatschappelijke vraagstukken zoals deze in Zeeland aan te pakken. Door krachten te bundelen op gebied van wonen en zorg zoals l’escaut en Juvent doen, spelen de organisaties in op veranderende behoefte. Zo is er nu ook een appartement voor een of beide ouders om daar met zijn of haar kind samen te kunnen wonen. Daar krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben om uiteindelijk ook zelfstandig te gaan wonen. Op deze manier zetten l’escaut en Juvent bewoners in hun kracht op weg naar zelfredzaamheid.

De toekomst

Haar toekomst ziet ze positief in. Ze mag nog een klein jaar in het Jongerenhuis wonen om uiteindelijk zelfstandig te gaan wonen. Daar zit ook meteen de overeenkomst met haar vrienden. “Zij wonen vaak nog thuis, maar hebben ook moeite met het vinden van een eigen woonruimte. Ik ben op dit moment al volop aan het reageren op woonruimte en merk dat dat erg lastig is. Maar ik geef niet op!”