Even voorstellen: nieuwe wijkconsulenten Hylke en Fadoua

Sinds kort zijn er twee nieuwe gezichten bij team Wijkbeheer. Wijkconsulenten Hylke en Fadoua stellen zich voor.

Fadoua is op 1 december gestart als wijkconsulent bij l’escaut. “Er werken drie wijkconsulenten bij l’escaut en iedereen werkt in een ander gebied. Je kunt mij tegenkomen in het centrum van Vlissingen.

De stem van de bewoner

“Mijn werk als wijkconsulent is heel veelzijdig”, vindt ze. “Ik ben betrokken bij verschillende projecten en situaties. Ik heb contact met de bewoners, collega’s van allerlei verschillende afdelingen en andere partijen. Denk hierbij aan Buurtbemiddeling, maar ook aannemers en bouwbedrijven. Vragen of opmerkingen die te maken hebben met de leefbaarheid in de wijk, komen binnen bij ons Team Wijkbeheer. Ik probeer altijd door het oog van de bewoner naar situaties te kijken. Kort samengevat komt het er op neer dat ik de stem van de bewoners ben.”

 

Aarzel niet om naar me toe te komen

“Ik werk nog niet zo lang bij l’escaut, maar merk nu al dat ik steeds meer bewoners leer kennen”, vervolgt Fadoua. Als voorbeeld noemt ze een ontmoeting met een bewoner tijdens een klankbordgroep: “Een week later kwam ik haar tegen terwijl ze de hond uitliet. We maakten even een praatje. Het is fijn als mensen me herkennen en weten dat ze me kunnen aanspreken. Ik loop regelmatig door de wijk, dus aarzel niet om naar me toe te komen met je vragen, ideeën of opmerkingen.” 

 

Elke werkdag is anders

Hylke is op 1 januari van dit jaar begonnen als wijkconsulent bij l’escaut. “Ik ben hier helemaal in mijn element”, zegt ze. “Elke werkdag is anders. Samen met anderen houden we ons bezig met de leefbaarheid in de wijk. Dat doen we op verschillende manieren.”
Als voorbeeld noemt ze een nieuwbouwproject. “Samen met andere afdelingen van l’escaut zorgen we dat iedereen wordt geïnformeerd over de plannen. Dat doen we door bewoners een brief te sturen, maar we organiseren ook klankbordgroepen in de wijk. Daar kunnen bewoners vragen stellen of vertellen waar ze zich zorgen over maken. Die informatie bespreken we tijdens een overleg op kantoor. We onderzoeken waar we rekening mee moeten houden. We bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat bewoners zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden.”

 

Hij was blij dat ik terugbelde

“Een ander voorbeeld is een telefoontje dat ik laatst kreeg van een bezorgde bewoner. Hij merkte dat er onrust was over een renovatieproject. Vervolgens ben ik naar een collega gegaan die alles weet over dit project. We spraken af om een brief te maken voor alle bewoners. Daarna nam ik contact op met de meneer die de melding had gedaan. Ik vertelde hem dat alle bewoners binnenkort een brief krijgen waarin staat wat de plannen zijn. Hij was blij dat ik terugbelde.”      

Hylke werkt in het middengebied. “Ik loop regelmatig met een wijkbeheerder door de wijk. Als er meldingen zijn van bewoners gaan we kijken wat er aan de hand is. Mensen kunnen ons altijd aanspreken. Graag zelfs.”

 

Tips van Hylke en Fadoua

Zeker sinds Hylke en Fadoua dit werk doen, merken ze dat het belangrijk is dat buren elkaar kennen en naar elkaar omkijken. “Ga met elkaar in gesprek”, zegt Fadoua. “Niet alleen als er iets aan de hand is, maar ga je even voorstellen als je ergens komt wonen.”
Hylke knikt instemmend en zegt: “Als je elkaar kent, heb je vaak meer begrip voor elkaar en is het makkelijker om afspraken met elkaar te maken.”