1300 euro energietoeslag: kom jij ervoor in aanmerking?

Hulp bij het betalen van je gas en elektriciteit

Zoals je vast hebt gemerkt moet iedereen meer betalen voor gas en elektriciteit. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil deze mensen graag helpen. Daarom krijgt iedereen die er recht op heeft 1300 euro. Dit heet de energietoeslag. In dit bericht vertellen we je erover, want misschien heb jij er ook wel recht op.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een bedrag van 1300 euro. Dat geld is bedoeld om je te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van 800 euro naar
1.300 euro. Heeft u al eerder 800 euro energietoeslag gekregen? Dan wordt verhoging van 500 euro automatisch betaald. Dit doet Orionis Walcheren uiterlijk 1 november 2022.

Voor wie is die 1300 euro bedoeld?

Je hebt recht op de energietoeslag als je inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of je dat inkomen hebt vanuit een uitkering, vanuit je werk of vanuit je pensioen.

Het sociaal minimum

Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen nodig hebben om te leven. Mensen die huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen, hebben vaak een inkomen dat op of net boven het sociaal minimum is.

Dat sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van je leeftijd en van je leefsituatie. Zo is het sociaal minimum voor mensen die alleen wonen anders dan voor mensen die getrouwd zijn.

Tip: Weet je niet zeker of je recht hebt op de 1300 euro? Vraag de energietoeslag dan altijd aan. Je hoort dan vanzelf of je er wel of geen recht op hebt.

Wil je meer weten over het aanvragen van de energietoeslag? Kijk dan op de website van Orionis Walcheren. Het aanvragen van de energietoeslag kan tot 1 februari 2023.