Doorstromen

Soms woon je in een woning die niet meer aansluit op jouw wensen of gezinssituatie. Veranderingen in inkomen, de samenstelling van het huishouden of gezondheid: vaak redenen genoeg om te willen verhuizen. Deze huurders willen we laten verhuizen (ofwel doorstromen) naar een meer passende woning. Zo groeit het woongenot en komt er weer een woning vrij voor andere woningzoekenden. Op die manier brengen we een keten van verhuizingen op gang waardoor we helpen de verstopte woningmarkt weer in beweging te krijgen. De woningen die geschikt zijn voor doorstromen, bieden we aan op Zuidwestwonen.

In Vlissingen kan je doorstromen van de ene woning van l’escaut naar een andere woning van l’escaut als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees hieronder de vragen voor meer informatie.

Veel gevraagd over Doorstromen

Wat is doorstromen?

Algemeen

Een deel van onze huidige huurders wonen in een woning die niet meer aansluit op hun wensen of gezinssituatie. Deze huurders willen we laten verhuizen ofwel doorstromen naar een meer passende woning. Zo groeit het woongenot en komt er weer een woning vrij voor andere woningzoekenden.

Je kan bijvoorbeeld denken aan iemand die op dit moment in een eengezinswoning woont en de woning eigenlijk te groot vindt. Deze persoon verhuist naar een appartement waardoor de eengezinswoning vrijkomt voor een gezin met kinderen. Het appartement waar het gezin met kinderen in woonde, komt vrij voor bijvoorbeeld een jongere die net klaar is met school en een baan heeft gevonden.

Dus: een doorstromer blijft niet langer meer in zijn woning wonen omdat hij moet wachten op voldoende inschrijftijd om te verhuizen. De woning komt leeg, waardoor ook een volgende woningzoekende weer een stap in zijn wooncarrière kan zetten.

Wat is het doel van doorstromen?

Algemeen

Met doorstromen willen we het voor huurders makkelijker maken om door te stromen naar een woning die meer past bij hun huidige levensfase. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van gezinssamenstelling, financiën of leeftijd zijn. Zo willen we huurders die een andere woning zoeken sneller aan een geschikte woning helpen. Doordat die huurders makkelijker kunnen doorstromen, komt er weer een woning vrij voor andere woningzoekenden. We brengen een keten van verhuizingen op gang waardoor de woningmarkt ook in beweging wordt gezet.

Wat zijn de spelregels voor doorstromen?

Algemeen

  • l'escaut geeft in de woningadvertentie op Zuidwestwonen aan of de woning meedoet aan de proef Doorstromen.
  • Inschrijvingen met het label doorstroming mogen als eerste reageren op deze woning via Zuidwestwonen. De woning wijzen we toe aan de kandidaat met de langste woonduur. Als twee kandidaten precies dezelfde woonduur hebben, dan kijken we naar de inschrijfduur.
  • Als er geen kandidaat is met een woonduur van 5 jaar of meer, dan wordt de woning toegewezen volgens de normale procedure.
  • De woning die je achterlaat moet een woning van l’escaut zijn en alle bewoners moeten mee verhuizen. De woning moet dus beschikbaar komen voor een volgende huurder.
  • Verder gelden bij doorstroming precies dezelfde regels als bij de andere verhuringen. Zoals het vaststellen van de nieuwe huurprijs volgens ons huurbeleid en de regels van passend toewijzen.
  • Verder gelden bij doorstromen precies dezelfde regels als bij de andere verhuringen. Zoals het vaststellen van de nieuwe huurprijs volgens ons huurbeleid en de regels van passend toewijzen.

Welke woning doen mee met doorstromen?

Algemeen

Bij de start van de proef Doorstromen doen niet alle woningen mee. We willen eerst wat ervarin gop doen. Daarom doen de volgende woningen niet mee: 

  • Woningen voor starters.
  • Woningen die we via loting aanbieden.
  • Studentenwoningen.

Hoe werkt doorstromen binnen de woningen van l'escaut?

Algemeen

  • Je huurt 5 jaar of langer aaneengesloten bij l'escaut.
  • Je komt op volgorde van de tijd dat je al huurt, hoger op de wachtlijst te staan dan andere woningzoekenden. Een voorbeeld: iemand die 20 jaar huurt en 2 jaar staat ingeschreven bij www.zuidwestwonen.nl komt hoger op de lijst dan een huurder die 10 jaar huurt en 3 jaar staat ingeschreven.

Woon je nog niet in de gemeente Vlissingen? Huur je korter dan 5 jaar? Of laat je geen huurwoning achter voor andere woningzoekenden? Dan kan je nog steeds op de doorstroomwoningen reageren, maar de huurders die aan bovengenoemde eisen voldoen, gaan voor. Er komt natuurlijk wel een andere woning vrij, waarop je ook weer kan reageren.

Hoe kom je in aanmerking voor doorstroming?

Algemeen

  • Je huurt langer dan 5 jaar aaneengesloten een zelfstandige woning bij l'escaut. En je staat ingeschreven als woningzoekende bij Zuidwestwonen.
  • Stond je voor 15 maart van dit jaar ingeschreven als woningzoekende bij Zuidwestwonen? Dan hoef je niets te doen, wij hebben je inschrijving het label doorstroming gegeven.
  • De mogelijkheid voor doorstroming geldt alleen als je op een woning reageert van l'escaut via www.zuidwestwonen.nl.



Ik woon in een eengezinswoning en ben tegenwoordig alleen. Kan ik van woning doorstromen zodat ik minder stroom en gas ga verbruiken?

Algemeen

Huur je een woning van ons? Mogelijk kom je in aanmerking om door te stromen naar een andere woning. De voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn:

  • Je staat ingeschreven bij www.zuidwestwonen.nl.
  • Je huurt 5 jaar of langer een zelfstandige woning van l'escaut.
  • Je woont minimaal 5 jaar aaneengesloten in de huidige woning.
  • Je hebt geen huurachterstand.
  • Je veroorzaakt geen overlast.
  • De woning huur je van l'escaut.
  • Bij vertrek uit de woning moeten alle bewoners mee verhuizen. De woning moet dus beschikbaar komen voor een volgende huurder.

Meer informatie kan je vinden op onze website, klik hier.

Ik heb een nieuwe woning gekregen door doorstromen, mag mijn partner in de oude woning blijven wonen?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Als je een nieuwe woning hebt gekregen door doorstromen, dan moeten alle bewoners mee verhuizen. De woning moet dus beschikbaar komen voor een volgende huurder.

Ik heb een nieuwe woning gekregen door doorstromen, mag mijn kind in de  oude woning blijven wonen?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Als je een nieuwe woning hebt gekregen door doorstromen, dan moeten alle bewoners mee verhuizen. De woning moet dus beschikbaar komen voor een volgende huurder.

Ik heb een nieuwe woning gekregen door doorstromen en ken iemand die graag in mijn oude woning wil gaan wonen, mag ik dat zelf regelen?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Als je een nieuwe woning hebt gekregen door doorstromen mag je niet zelf regelen dat er andere bewoners komen te wonen. Dit doen wij via www.zuidwestwonen.nl zodat iedereen die geïnteresseerd is, kan reageren op de advertentie.