Simone Ruseler

Senior Communicatieadviseur


Doet wat telt voor een mensgerichte organisatie

Simone Ruseler verruilde een marketingfunctie in Brussel voor een positie als senior communicatieadviseur bij l'escaut. Ze vertelt waarom ze deze switch maakte en legt uit hoe het is om te werken voor een woningcorporatie. “Betaalbaar wonen, energie en duurzaamheid. Sla de krant open en je merkt: vrijwel elke kop is van invloed op ons werk.”

Werken in Zeeland

In Zeeland werken en buiten de provincie wonen, dat kan prima. “Ik stond zelden in de file,” vertelt Simone. Met een glimlach voegt ze eraan toe: “Maar nu hoef ik niet meer te reizen... Ik ben namelijk terugverhuisd naar Zeeland.” Simone groeide op in Middelburg en vertrok voor haar studie rechten naar Utrecht. Na een aantal omzwervingen belandde ze in Brussel.

“Ik heb het altijd heel erg naar m’n zin gehad in m’n werk, maar heel eerlijk? Na 27 jaar België miste ik steeds vaker de zee en de Zeeuwse mentaliteit.”

Solliciteren bij l’escaut

“Op een dag ben ik functies gaan zoeken via de Zeeuwse Vacaturebank.” Om haar opties open te houden keek ze naar marketing- en communicatiewerk binnen verschillende sectoren. “Een baan met meer maatschappelijke impact, dat had mijn voorkeur. Zo ontdekte ik l’escaut.” Het klikte meteen tijdens de eerste kennismaking. “En nu ik één jaar later terugblik, ben ik erg blij met mijn keuze. Het werk is nog gevarieerder dan ik dacht.”

“Onze organisatie heeft drie afdelingen, elk met hun eigen communicatiedoelen,” legt Simone uit. “Dat maakt het werk zo afwisselend. Aan de ene kant hebben we ons Woonteam, waarbij direct contact met huurders centraal staat. Daarnaast is er de afdeling Vastgoed, die zich bezighoudt met nieuwbouwprojecten, renovaties en onderhoud. We houden (toekomstige) huurders op de hoogte van alle ontwikkelingen. En tot slot is er de afdeling Bedrijfsvoering waar alle ondersteunende diensten onder vallen, zoals de afdelingen Financiën, ICT en Communicatie. Ons team verzorgt zowel het interne als externe communicatiebeleid.” De rode draad? “Een mensgerichte benadering.”

Nooit te oud om te leren

Aanpassingsproblemen had Simone niet. "Ik voelde me hier meteen op mijn gemak. Er heerst een informele, plezierige sfeer en een open cultuur waarin mensen centraal staan. Bovendien kan ik veel van mijn eerdere ervaringen binnen marketing en communicatie direct toepassen," benadrukt Simone.

“Werken voor een woningcorporatie was natuurlijk wél nieuw voor me, maar bij l'escaut staat (blijven) leren hoog in het vaandel. Er wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan aangeboden, en je leert ‘on the job’.” Iedereen die bij l’escaut start met werken, heeft de mogelijkheid op pad te gaan met wijkbeheer. “En dat is misschien wel het allerleukste: direct contact met mensen, zien wat we kunnen betekenen.” Van stoppen met leren is dus geen sprake. "Sterker nog, ik leer dagelijks bij."

Maatschappelijke impact

Ongeveer 30 procent van de woningen in de gemeente Vlissingen bestaat uit sociale huurwoningen. "Als woningcorporatie hebben we dus invloed op het beeld en imago van de stad. We hebben vorig jaar activiteiten georganiseerd voor en met de bewoners. Denk aan containerdagen, waarbij we de wijk opruimden en een gezellige middag met bewoners hadden. Met collega’s van verschillende afdelingen hebben we dit opgezet." Hierin kwamen alle kernwaarden van l’escaut tot uiting: betrokkenheid, enthousiasme en gelijkwaardigheid. "Ik heb zulke inspirerende verhalen gehoord van bewoners. Dat maakte echt indruk op mij. Je voelt dan echt waar je het voor doet en je merkt dat ons werk enorm gewaardeerd wordt."

‘Doen wat telt’

Nog even terugkomend op de opmerking over de Zeeuwse mentaliteit. Hoe zou Simone die eigenlijk omschrijven? “Nuchter en toch toegankelijk. Ik vind Zeeuwen helemaal niet zo gesloten als vaak gezegd wordt. Zeker de mensen in Vlissingen niet, die zijn stads en recht door zee. Het zijn echte ‘doeners’. Niet voor niets is aanpakken een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan van onze organisatie. We willen doen wat telt voor een ander.”

“We hebben als l’escaut het doel een bijdrage te leveren aan de samenleving en daar kunnen we nieuwe collega’s goed bij gebruiken. Samen zetten we duurzaamheid en betaalbaar wonen op de kaart en pakken we uitdagingen aan, zoals leefbare wijken en het woningtekort. Het is belangrijk dat je dicht bij de mensen staat en denkt vanuit de klant. Dat is waar je het verschil kunt maken.”