Rookmelders in alle huurwoningen

Wij zijn op dit moment druk bezig met het plaatsen van rookmelders in onze woningen. We gaan er vanuit dat aan het eind van dit jaar alle woningen rookmelders hebben. Belangrijk, want rookmelders redden levens! De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets want je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn daarom van levensbelang en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.

Test elke maand jouw rookmelder

Het is belangrijk dat je maandelijks test of de rookmelder nog werkt. In de meeste gevallen zit er een testknop op de rookmelder. Je drukt deze enkele seconden in en dan gaat als het goed is het alarm af. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.

De rookmelders maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat je rookmelder ook afgaat als er veel stof bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom regelmatig stofvrij met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. l’escaut reinigt de rookmelders één keer per 4 jaar.

Bron: www.brandweer.nl