‘Onze voorzieningen vallen in de smaak bij de vleermuis’
Aan het woord: BioEcologie
De woningen van l’escaut moeten onderhouden worden. Oudere woningen worden verduurzaamd. Een enkele keer wordt een gebouw gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het is belangrijk dat die werkzaamheden gebeuren, want zo kan jij comfortabel blijven wonen. Tegelijkertijd zijn we verplicht om rekening te houden met beschermde dieren en planten. We moeten schade aan hun leefomgeving zoveel mogelijk voorkomen. Daarom werkt l‘escaut samen met BioEcologie Flora & Fauna Advies.
Hoe weten jullie dat er beschermde diersoorten in een gebouw zitten?
“Onze ecologen onderzoeken welke beschermde dieren in een gebied aanwezig zijn. Dat gebeurt zowel overdag als ’s nachts. Gierzwaluwen zijn overdag bezig met het zoeken naar voedsel en ’s avonds komen ze terug naar hun nest. Daarom is de avond de beste tijd om hun nesten te vinden en hun gedrag te bekijken. Vleermuizen worden actief als het gaat schemeren. Het onderzoek naar deze dieren gebeurt dus vooral ’s avonds laat. Onderzoek naar huismussen doen we overdag, want dan zijn deze vogeltjes actief.”
Welke beschermde dieren komen jullie nog meer tegen in Vlissingen?
“Het gaat om dieren die in gebouwen wonen. Ik noemde al gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen, maar we doen ook onderzoek naar huiszwaluwen en steenmarters. Een steenmarter zijn we trouwens nog maar één keer tegengekomen tijdens onze onderzoeken.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat deze dieren zo min mogelijk worden verstoord tijdens de werkzaamheden?
“Dat kan op verschillende manieren. Soms is het voldoende om de werkzaamheden in een bepaalde tijd van het jaar te doen. Neem bijvoorbeeld de gierzwaluw: die is van april tot september in Nederland. Daarna trekt hij weg om ergens anders te overwinteren. De periode dat de gierzwaluw er niet is, kan de aannemer aan de slag. Soms adviseren we ook om de manier van werken aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een aangepaste steiger, waardoor de dieren minder verstoord worden.”
Hoe ervaren jullie de samenwerking met l’escaut?
“De samenwerking is anderhalf jaar geleden begonnen. Vorig jaar hebben we alle woningen onderzocht waar l‘escaut dit jaar werkzaamheden wil laten uitvoeren. De resultaten van de onderzoeken zijn bekend. Dat betekent dat l’escaut de geplande onderhouds- en renovatiewerkzaamheden kan uitvoeren. De aannemer hoeft niet te stoppen omdat er een beschermde diersoort wordt ontdekt. We zijn nu bezig met de planning van 2026. Op dit gebied loopt l’escaut echt voor op andere woningcorporaties.”
Kunnen jullie een voorbeeld noemen van een project waar jullie heel trots op zijn?
“We gaan binnenkort vrijstaande vleermuisvoorzieningen plaatsen. Die hebben we zelf getekend en gemaakt. Ze zijn eerder in Steenbergen geplaatst. Daar werden ze al vrij snel bewoond door vleermuizen. Dat is superleuk nieuws. Onze voorzieningen vallen in de smaak bij de vleermuis. Dit voorjaar gaan we ze ook in Vlissingen plaatsen.”
Wanneer krijgen huurders met jullie te maken?
“Huurders kunnen ons zien als we onderzoek doen. We dragen een oranje hesje en gebruiken vaak meetapparatuur. Veel onderzoeken doen we ‘s avonds. Soms komen bewoners vragen wat we staan te doen. We vinden het leuk om daarover te vertellen en hebben veel positieve reacties gekregen. We komen trouwens nooit binnen. Soms kunnen we aanbellen om toegang te vragen tot een achtertuin of brandgang.”
Hebben jullie tips voor huurders?
“Tegels eruit halen en groen aanplanten in de tuin. Op die manier kunnen bewoners echt iets doen voor alle diersoorten.”