Denk nooit: brand, dat overkomt mij niet

Vlissingen heeft relatief veel branden. Als woningcorporatie doen we er alles aan om onze huurders en woningen daartegen te beschermen. Bijvoorbeeld door brandwerende maatregelen te nemen en rookmelders te plaatsen. Ook delen we regelmatig brandveiligheidstips en vragen we bewoners om vluchtroutes in gebouwen veilig te houden. Leo de Jonge is de eerste – en vooralsnog enige – wijkbrandweer in Zeeland en weet álles over het voorkomen van brand.

Brandweerman worden, hij wilde het altijd al. “Zoals elk kind, dat is van alle tijden. Als ik nu op scholen kom, hoor ik het nog steeds.” Leo lacht: “Of piloot natuurlijk.” Na ruim vijftig jaar heeft Leo een goed gevulde rugzak met ervaring. “Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het meegemaakt. Van simpele buitensluiting tot ernstige branden en auto-ongelukken Vooral de grote kettingbotsing op de A58 zal me altijd bijblijven. En stalbranden, vreselijk.” Vlak na zijn pensionering werd hij gevraagd om wijkbrandweer te worden, een proef die al op meer plekken in Nederland succesvol draait en sinds september 2023 in Vlissingen. “Een prachtig mooie afsluiting van mijn brandweercarrière.”

Van blussen naar breder

De wijkagent, die kennen we wel. Maar de wijkbrandweer, wat is dat precies? Leo legt uit: “De brandweer is een fysieke organisatie, een actieorganisatie. Mensen bellen 112 of 0900-0904, we komen naar een incident, blussen de brand en zijn weer weg. Maar we willen meer doen dan dat, voor burgers, bedrijven en ook voor woningcorporaties zoals l’escaut. Met voorlichting en preventie – omdat voorkómen nog altijd het beste is – en met nazorg. Na een incident gaan we nog eens langs of bellen we: kunnen we nog iets betekenen? De wijkbrandweer is daar de juiste persoon voor, hij of zij staat dicht bij de mensen, kent de stad en is makkelijk bereikbaar en aanspreekbaar. Het doel is meer bewustzijn en zelfredzaamheid bij inwoners: dat mensen nadenken over brandveiligheid en zich verdiepen in het verkleinen van risico’s. Zo weet iedereen dat rookmelders verplicht zijn, maar weet je ook welke je moet hebben en waar ze moeten hangen? En kun je zelf een kleine brand oplossen? Zoals de vlam in de pan: blijf rustig en zet er een deksel op. Die basiskennis zou iedereen moeten hebben.”

Scootmobielen en fietsen opladen

Een groot deel van Leo’s werk is het geven van advies en voorlichting. “Van wieg tot graf, zeg maar. Van kinderdagverblijven en scholen tot ziekenhuizen en verpleeghuizen. De ene keer zit ik op het gemeentehuis en dan weer in het buurthuis. Heel afwisselend.” Leo houdt alles in de gaten, ook online. Zo ook de discussie die onlangs op Facebook ontstond over het opladen van scootmobielen. Leo, jij bent dé deskundige, hoe zit het nu precies? “Sinds juli van dit jaar is het bij wet verboden om spullen te plaatsen in vluchtwegen. Zoals gangen, galerijen en andere gemeenschappelijke ruimtes. Geen vuilniszakken, dozen, brandbaar meubilair of decoratie. En dus ook geen elektrische fietsen of scootmobielen – al helemaal niet om op te laden. Een scootmobiel of fiets mag in de eigen woning staan en opgeladen worden en ook hier geldt: blokkeer de vluchtweg niet en zorg voor een rookmelder. Laad alleen overdag op, als je aanwezig bent. Het allerbeste is om de scootmobiel of fiets te stallen en op te laden in een schuur of berging met rookmelder.” Let op: in de openbare ruimtes en bergingen van onze wooncomplexen hangen rookmelders. In schuurtjes van de overige woningen moet u hier zelf voor zorgen.

Moderne branden

Het brengt ons op wat Leo noemt: moderne branden. “Een gemiddeld huishouden heeft meer dan honderd stekkers, batterijen en accu’s in en om het huis. Denk aan huishoudelijke apparatuur, elektrische fietsen, auto’s, scooters, telefoons, computers; veelal met lithium-accu’s. Ontploft zo’n accu dan heb je een zeer snelle, felle brand waarbij giftige stoffen vrijkomen. Het enige wat je dan nog kunt doen, is zorgen dat je wegkomt en 112 bellen. En het kan zomaar gebeuren, vooral als een accu gevallen is of te warm wordt. De meeste opladers, bijvoorbeeld van scootmobielen, stoppen automatisch zodra de batterij volledig is opgeladen. Het is goed om dat te controleren. Heeft de oplader deze functie niet, haal dan zelf de stekker uit het stopcontact zodra de batterij vol is. En laat je telefoon, tablet of oplader niet op de bank liggen, of erger nog onder je kussen in bed. Denk niet: dat overkomt mij niet. Elke brand begint klein en het kan iedereen gebeuren.”

Leo de Jonge houdt vanaf 2025 elke tweede donderdag van de maand tussen 13 en 14 uur spreekuur op locatie in het stadhuis van Vlissingen. Verder is hij geregeld in de wijken en in de brandweerkazerne aan de Olympiaweg 5. Bel gerust bij vragen (0118) 42 12 41 of stuur een e-mail wijkbrandweer-vlissingen@vrzeeland.nl. Via Facebook volg je Leo op: facebook.com/wijkbrandweervlissingen.

Tien tips om veilig op te laden

  1. Lees de handleiding van het apparaat. Check of de lader stopt als de batterij volledig is opgeladen.
  2. Gebruik alleen de originele oplader
  3. Houd het oplaadbare apparaat uit het volle zonlicht en vermijd vrieskou
  4. Laad het apparaat minstens eens in de drie maanden op
  5. Is het apparaat gevallen, beschadigd of vervormd? Leg ‘m buiten neer en lever ‘m zo snel mogelijk in
  6. Heeft de accu van het apparaat onderhoud nodig? Laat dit aan een deskundige over
  7. Leg het apparaat tijdens het opladen op een stabiele onbrandbare plaats
  8. Laad het apparaat het liefst overdag op
  9. Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt
  10. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is