Samenwonen

Veel gevraagd over Samenwonen

Ik ga samenwonen of trouwen en ik wil dat mijn partner ook op het huurcontract komt. Kan dat?

Algemeen

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan is je partner automatisch (van rechtswege) medehuurder. Wel is het belangrijk dat je ons hiervan op de hoogte stelt. Zo kunnen wij de tenaamstelling van je huurovereenkomst aanpassen. Ben je niet gehuwd of geregistreerd partner? Het aanvragen van medehuurderschap kan dan alleen als de toekomstige medehuurder al langer dan twee jaar met jou een gemeenschappelijk huishouding voert. Voor de aanvraag kun je gebruik maken van het van het aanvraagformulier 'medehuurderschap'. Dit formulier moet zowel door de huurder als de toekomstig medehuurder worden ondertekend (zie bijlage). 

Samen met het aanvraagformulier moet je de volgende documenten bij ons aanleveren:

  • Een kopie van een geldige legitimatie van de toekomstige medehuurder.
  • Een uitreksel uit de Basis Registratie Personen (BRP) met adreshistorie van de nieuwe medehuurder.
  • Een bewijs van de duurzaam gemeenschappelijke huishouding.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: afschriften van de bank, waarop staat aangegeven dat je samen de kosten van de huur, gas, licht en water betaalt. Ook een gezamelijke en/of rekening kan aantonen dat jullie al langere tijd gezamelijk de kosten delen.

Ik ga samenwonen. Moet ik daarvoor toestemming aan jullie vragen?

Algemeen

Nee, je hoeft ons geen toestemming te vragen om te gaan samenwonen. We zijn wel graag op de hoogte van wie in onze woning verblijft (bijvoorbeeld in het geval van calamiteiten). Daarom vragen we je om samenwonen wel bij ons te melden.

Ik ga samenwonen. Heeft dit gevolgen voor de hoogte van de huur?

Algemeen

Nee, wanneer je gaat samenwonen, heeft dit geen gevolgen voor de hoogte van de huur.