Ongedierte

Veel gevraagd over Ongedierte

Ik heb last van ratten of muizen in mijn woning. Ben ik zelf verantwoordelijk voor het oplossen hiervan?

Algemeen

Als ratten of muizen eenmaal in uw huis zijn binnengedrongen, is het niet eenvoudig om van ze af te komen. Voor de bestrijding van ratten en muizen is de gemeente Vlissingen verantwoordelijk. Het algemene telefoonnummer van de gemeente Vlissingen is 14 0118 (zonder 0118 ervoor!).

Ik heb last van ongedierte in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Ongedierte, zoals wespen, bijen, vliegen en mieren, dien je zelf te bestrijden. Voor bepaalde zaken kun je de gemeente Vlissingen inschakelen, zoals overlast van ratten en muizen. Het algemene telefoonnummer van de gemeente Vlissingen is 14 0118 (zonder 0118 ervoor!).

Ik heb een wespennest, bijennest of mierennest bij mijn woning. Waar meld ik dat?

Algemeen

Ongedierte, zoals wespen, bijen en mieren dien je zelf te bestrijden. 

Mieren komen vaak af op etensresten. Sluit voedingsmiddelen goed  zorg dat de keuken schoon blijft. Mieren kun je zelf bestrijden met middelen die te koop zijn bij de drogist, tuincentrum of bouwmarkt.

Een grote zwerm bijen kan er imposant uitzien. Toch zijn bijen geen agressieve dieren. Blijf rustig en kom niet te dichtbij, dan is er niks aan de hand. Neem contact op met een imker (alleen voor bijen en niet voor wespen) bij jou in de buurt. Zij kunnen de zwerm bij op halen en zorgen voor een nieuw onderkomen voor de bijen.

Ik heb last van mieren in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Ongedierte, zoals wespen en mieren dien je zelf te bestrijden. Voor bepaalde zaken kun je de gemeente Vlissingen inschakelen, zoals overlast van ratten en muizen. Het algemene telefoonnummer van de gemeente Vlissingen is 14 0118 (zonder 0118 ervoor!).

Vliegende mieren (bruidsvlucht): van eind juni tot in september kunnen mieren uitvliegen. Het duurt ongeveer één tot anderhalf uurvoorat een nest leeg is. Behandelen/bestrijden: kokend water en kaneel. 

Wat kan ik doen aan zilvervisjes in mijn woning?

Algemeen

Ongedierte, zoals wespen, mieren en kakkerlakken dien je zelf te bestrijden. Voor bepaalde zaken kun je de gemeente Vlissingen inschakelen, zoals overlast van ratten en muizen. Het algemene telefoonnummer van de gemeente Vlissingen is 14 0118 (zonder 0118 ervoor!).

Er zijn vleermuizen in en om mijn woning, wat kan ik doen?

Algemeen

De vleermuis is in Nederland een beschermd dier. Het is verboden om nesten, holen en andere verblijfplaatsen van vleermuizen opzettelijk te beschadigen of te vernielen en/of de dieren te storen, verjagen of te doden. In principe brengen vleermuizen geen schade toe aan gebouwen. Het zijn insecteneters en hun gebit is niet geschikt om te knagen.

Als een vleermuis per ongeluk in een woning terecht komt helpt het meestal een raam of een deur open te zetten. Het beestje vliegt dan vaak vanzelf naar buiten. Doe dit wel in de avond. Pak vleermuizen in geen enkel geval met blote handen vast. Vleermuizen kunnen behoorlijk bijten en hoewel de wond vaak niet veel voorstelt, kunnen zij op deze manier wel ziekten overdragen.

Het afdichten van de invliegopening is in geen geval een oplossing. Er kunnen jongen aanwezig zijn die dan opgesloten worden. Bovendien gaan de vleermuizen op zoek naar een andere manier om binnen te komen met als gevolg dat zij dan weer in andere ruimten overlast kunnen veroorzaken. Ook als de vleermuizen de locatie hebben verlaten, is het nog altijd volgens de wet verboden de toegang tot de ruimte af te dichten. Vleermuizen keren namelijk ieder jaar terug naar dezelfde plaatsen en om deze reden zijn ook de lege rust-en verblijfplaatsen van vleermuizen beschermd.