Ventileren

Veel gevraagd over Ventileren

Ik heb last van schimmel in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

De schimmel verwijderen kun je zelf doen, gebruik soda opgelost in warm water en een doek of spons om de schimmels weg te wrijven. Of gebruik een schimmelreinigingsmiddel die je kunt kopen bij bijvoorbeeld een doe-het-zelf zaak. Tip: het is belangrijk om na het schoonmaken het oppervlak goed droog te maken. 

Het belangrijkste is om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken, anders komen schimmels terug. Doe dit door je woning goed te ventileren (ook in de winter) en te verwarmen. Om je huis goed te ventileren moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Het advies is om 2 keer per dag  in iedere kamer tegelijk een raam of buitendeur wijd open te zetten voor de duur van 15 minuten. Je kunt dit het beste 's morgens doen en 's avonds vlak voor het slapengaan.

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

Om je huis goed te ventileren, moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Het advies is om 2 keer per dag  in iedere kamer tegelijk een raam of buitendeur wijd open te zetten voor de duur van 15 minuten. Je kunt dit het beste 's morgens doen en 's avonds vlak voor het slapengaan.

Ik heb vochtoverlast in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur. Het advies is om 2 keer per dag  in iedere kamer tegelijk een raam of buitendeur wijd open te zetten voor de duur van 15 minuten. Je kunt dit het beste 's morgens doen en 's avonds vlak voor het slapengaan.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergie opwekkende stoffen de lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Is je woning goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren. Het advies is om 2 keer per dag  in iedere kamer tegelijk een raam of buitendeur wijd open te zetten voor de duur van 15 minuten. Je kunt dit het beste 's morgens doen en 's avonds vlak voor het slapengaan.

Ik heb last van droge lucht in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Je kunt het probleem van droge lucht in huis grotendeels oplossen door de verwarming lager te zetten. Vaak heb je droge lucht in huis door vloerverwarming en centrale verwarming. Zorg er daarom voor dat je de verwarming niet hoger zet dan 21 graden. Zet de verwarming uit (of lager) als je de deur uitgaat of gaat slapen. Je kunt bakjes met water aan je verwarming hangen. Door de hitte van de verwarming verdampt het water in de bakjes, wat als waterdamp in de lucht komt. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid hoger en de lucht minder droog.

Als ik mijn woning ventileer, heeft dit dan invloed op mijn stookkosten?

Algemeen

Ventileren kost energie, maar door goed te ventileren heb je drogere lucht in de woning en dat kost minder energie om te verwarmen. Vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen. Het advies is om 2 keer per dag  in iedere kamer tegelijk een raam of buitendeur wijd open te zetten voor de duur van 15 minuten. Je kunt dit het beste 's morgens doen en 's avonds vlak voor het slapengaan.

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in mijn woning?

Algemeen

Zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, is een hygrometer een instrument dat de luchtvochtigheid meet. Heb je een weerstation? Dan is het daarop vaak eenvoudig af te lezen. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten.