Zonnepanelen

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Wat betekenen de lampjes op de omvormer van mijn zonnepanelen?

Algemeen

De lampjes van de omvormer geven het algemeen het volgende aan:

Groen: het systeem produceert energie, de omvormer werkt correct.

Groen knippert: de omvormer wordt geïnitialiseerd, krijgt spanning, maar er is geen productie. Dit kan zo zijn bij donker weer, bewolking of het opstarten en afsluiten.

Rood: de omvormer heeft een storing. De omvormer is gestopt met het leveren van stroom

Meerdere kleuren: het systeem start op of is aan het laden. Voornamelijk bij zonsopgang en zonsondergang, bewolking en donker weer.

Als het rode lampje overdag aan is, kan dit geen kwaad wanneer de groene ook aan is. Dit betekend dat hij wel gewoon energie oplevert. Het groene lampje zal op bewolkte dagen wat meer knipperen in verband met schaduwvorming. Afgezien van de ietwat mindere opbrengst door het weer, heeft dit geen negatieve gevolgen. Is alleen het rode lampje overdag aan op een tamelijke zonnige of lichte dag is er een storing.

Heb je nog vragen? Neem dan telefonisch contact op met l'escaut: 0118 - 422 300. Of laat een bericht achter op het contactformulier.

In de folder van Saman (bijlage) kun je nog meer informatie lezen.

De omvormer van de zonnepanelen geeft een storing aan, wat kan ik doen?

Algemeen

Wanneer uw omvormer in storing staat, kunt u deze resetten. U doet dit als volgt:

  • Schakel de DC schakelaar aan de onderkant van de omvormer uit, zodat er geen stroom meer vanaf de zonnepanelen kan komen. Deze zit aan de onderkant in het midden of links.
  • Schakel vervolgens de werkschakelaar uit (deze zit naast de omvormer of in de groep in de meterkast).
  • Het is belangrijk om minimaal 30 minuten te wachten voor het systeem weer aangezet wordt. Zo heeft de installatie genoeg tijd om te herstellen.
  • Bij het wederom aanzetten is het belangrijk om éérst de werkschakelaar aan te zetten.
  • Zet tot slot de DC schakelaar weer aan.

Het kan even duren voordat het systeem weer volledig gerest is. Soms kan dit zelfs een halve dag duren. Pas de volgende dag zie je het beste of het proces afgelopen is, Dit ook in verband met het weer buiten.

Is het probleem nog niet opgelost? Neem dan contact op met l'escaut via het contactformulier of telefonisch 0118 - 422 300

In de folder van Saman (bijlage) kun je nog meer informatie lezen.

Kunnen jullie zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

l'escaut brengt op zonnepanelen aan op haar woningen. Wij doen dit in fases. Zodra je aan de beurt bent, krijg je hierover bericht.

In de folder van Saman (bijlage) kun je nog meer informatie lezen.

Wat gebeurt er met mijn energierekening als ik zonnepanelen krijg?

Algemeen

Liggen de zonnepanelen al een tijdje op je huurwoning? Dan is dit waarschijnlijk ook al bij je energieleverancier bekend. Wanneer je een nieuw energiecontract wil afsluiten bij een energieleverancier, is in dat geval de stroom die je zelf kunt opwekken, al opgenomen in de aanbieding. Je kunt dit altijd voor de zekerheid checken bij je energieleverancier. Zo betaal je nooit te veel, maar ook zeker niet te weinig voor de energiekosten.

De voordelen van zonnepanelen komen ten gunste van de bewoner. Jouw energielasten worden lager.

De meeste energieleveranciers sturen maandelijks een rapportage over de door jou verbruikte stroom en gas. In deze rapportage kun je eenvoudig zien hoeveel stroom je in die maand hebt teruggeleverd aan het energienet en welke vergoeding je daarover ontvangt van de energieleverancier. Dit bedrag staat meestal als minbedrag (bijvoorbeeld: - € 20) aangegeven en wordt één keer per jaar verrekend op het moment dat je de jaaropgave ontvangt.

In de folder van Saman (bijlage) kun je nog meer informatie lezen.

Hoe kan ik zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnepanelen?

Algemeen

Dit kun je aflezen op de energiemeter in de meterkast. Het ligt er aan welk type energiemeter je hebt. Hiervoor verwijzen wij je naar de instructie van de netbeheerder. Enduris-slimme meter.

Moet ik zelf aan mijn energieleverancier doorgeven dat er zonnepanelen op mijn woning zijn geplaatst?

Algemeen

Nee, dit gebeurt automatisch. De aannemer die de zonnepanelen installeert, geeft dit door aan de netbeheerder. Je hoeft dit niet aan je energieleverancier door te geven.

Ik heb zonnepanelen op mijn woning. Wie is er verantwoordelijk voor het schoonmaken hiervan?

Algemeen

Voor de beste werking van de zonnepanelen moeten deze schoon zijn. Omdat de panelen altijd schuin geplaatst worden (ook op een plat dak) spoelt het vuil er bij een regenbui gewoon af. l'escaut heeft ervoor gekozen de zonnepanelen niet te reinigen.

Er is een probleem met de omvormer en resetten helpt niet, wat kan ik doen?

Algemeen

Neem contact op met l'escaut via het contactformulier of telefonisch 0118 - 422 300. Wij kunnen een opdracht maken voor Saman om contact met je op te nemen zodat zij een afspraak met je kunnen maken. Het is handig om dan het serienummer van de omvormer (zichtbaar aan de rechterzijkant op een sticker van de omvormer) en de eventuele foutcode van de storing bij de hand te hebben.

Ik wil graag zonnepanelen op mijn woning laten plaatsen. Mag ik dat zelf laten doen?

Algemeen

Wanneer je zelf zonnepanelen wil plaatsen, kan je dit aanvragen via een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV) formulier.

Wat zijn de kosten voor het laten plaatsen van zonnepanelen via l'escaut?

Algemeen

l'escaut brengt gratis zonnepanelen aan.

Moet ik thuis zijn als de zonnepanelen op mijn woning worden geplaatst?

Algemeen

Ja, je moet thuis zijn, omdat er een aansluiting in de meterkast moet worden gemaakt.

Zijn er aanpassingen in mijn woning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Algemeen

Je hoeft zelf geen aanpassingen te doen. Dit doet de aannemer. Er wordt een aanpassing gemaakt in de meterkast. Kabels en leidingen worden zoveel mogelijk weggewerkt.

De zonnepanelen leveren al een tijd niks terug. Kan ik een vergoeding krijgen?

Algemeen

l'escaut geeft geen vergoedingen, de zonnepanelen worden kosteloos en zonder huurverhoging aangebracht. Je dient zelf in de gaten te houden of het systeem werkt en als er een storing is kan je een reparatieverzoek indienen via Reparatieverzoek. Geef in de toelichting zo duidelijk mogelijk aan wat kapot is.

Ik heb zonnepanelen op mijn woning. Worden deze periodiek gecontroleerd?

Algemeen

Nee, de bewoner moet zelf periodiek de werking van de installatie controleren. Dit doe je door de lampjes / werking van de omvormer te controleren. 

Hoeveel zonnepanelen liggen er op mijn woning?

Algemeen

Neem contact op met l'escaut via het contactformulier.