Meri Berndes
Wijkmanager
Doet wat telt door samen te werken
Meri Berndes deed ervaring op bij verschillende woningcorporaties in Zeeland. Als wijkmanager bij l’escaut is ze de spil tussen huurders, het team en partners zoals de gemeente Vlissingen en zorginstanties. “Ik zorg dat de contacten zo warm mogelijk blijven, want we hebben elkaar hard nodig.”
De rol van wijkmanager
Straks meer over de samenwerking met partners. Eerst legt Meri uit hoe ze zich, inmiddels 4 jaar geleden, voorbereidde op het sollicitatiegesprek. "Het ondernemingsplan, de afdelingsstructuur en het personeel; dat vond ik stuk voor stuk belangrijk. Maar uiteindelijk was het gevoel tijdens het gesprek voor mij doorslaggevend. Dat was echt positief."
Haar rol als wijkmanager beschrijft Meri als het coördineren van het team. “Ik probeer goed zicht te hebben op waar mijn collega’s plezier in hebben en waarin ze kunnen groeien. Ook ben ik betrokken bij participatie- en renovatieprojecten.” Daarin werkt ze samen met collega’s van verschillende afdelingen. “Bij de projectleider ligt de focus vooral op betaalbare, duurzame woningen. Bij mij ligt de nadruk meer op de kwaliteit van wonen.”
Samenwerking met partners
Op dat vlak, de leefbaarheid in Vlissingen, zijn verschillende partijen actief. “Denk aan de gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties en wijzelf. We kunnen elkaars kennis gebruiken, over en weer helpen en samen projecten opzetten. Dat doen we ook met andere woningcorporaties."
Buurtteams en wijkagenten spelen een belangrijke rol voor de veiligheid in de wijken. "De problematiek is anders dan voorheen; we lopen tegen complexere zaken aan. En met ongeveer 6000 woningen in beheer komen er uitdagingen op klantniveau bij,” legt Meri uit. "Soms kan iemand niet meer zelfstandig wonen, dan bekijken we wat wel mogelijk is. Daarin werken we samen met lokale zorginstanties."
“Bij projecten in de wijken, zoals het 'tegelwippen' voor een groenere leefomgeving, betrekken we niet alleen onze huurders maar ook de gemeente. De samenwerking met partners is dus heel divers," benadrukt ze.
‘Samenredzaamheid’
Recent hebben we als organisatie een bijeenkomst gehad over ‘samenredzaamheid’. “We bekijken wat een buurt nodig heeft om de onderlinge binding te versterken. Het is belangrijk dat mensen samenleven in plaats van langs elkaar heen,” voegt Meri toe. “Daarom hoop ik in de toekomst, met onze partners, meer te kunnen betekenen voor bewoners en met hen invulling te geven aan de samenredzaamheid. Bijvoorbeeld door ontmoetingsruimtes te creëren in de wijken. Hier kunnen bewoners hun krachten bundelen, nieuwe initiatieven starten en natuurlijk rekenen op de steun van de professionele organisaties. “
Wij doen altijd wat telt
Het verhuren van woningen vanuit een maatschappelijk doel spreekt Meri aan, maar het allermooiste aan haar werkzaamheden vindt ze de diversiteit. "Er zijn complexe, interessante en soms verrassende vraagstukken. Het onverwachte maakt dit werk leuk, maar daar moet je ook mee om kunnen gaan," glimlacht ze. "Het moet in je zitten. Wij hebben de voelsprieten om aan te voelen wat we moeten doen voor de huurders. We doen dit werk vanuit ons hart. We doen dus eigenlijk altijd wat telt."