l'escaut stelt 24 portiekappartementen beschikbaar voor opvang van Oekraïense vluchtelingen

De 24 portiekappartementen aan de Van Dishoeckstraat stelt de corporatie beschikbaar aan de gemeente Vlissingen. Op deze manier draagt de woningcorporatie vanuit haar maatschappelijke rol bij aan het huisvestingsprobleem van Oekraïense vluchtelingen. Deze woningen met huisnummers 73 t/m 119 (oneven nummers) staan op de planning om het laatste kwartaal van 2023 gesloopt te worden. Hierna komen er 24 nieuwe woningen voor in de plaats. Voor de sloop van start gaat, zijn de woningen geschikt om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk onderdak te geven tot 31 december 2023. Zo heeft l’escaut afgesproken met de gemeente Vlissingen. Bewoners en omwonenden ontvingen deze week een brief van l’escaut en de gemeente Vlissingen waarin zij geïnformeerd werden over de plannen. 

Er komen druppelsgewijs meer vluchtelingen te wonen

Eerder deze week gaf het college van B&W haar akkoord over de verlenging van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Elke keer als er een woning leegkomt in het complex, stelt l’escaut die beschikbaar aan de gemeente. Zo komen er druppelsgewijs vluchtelingen te wonen. In sommige leegstaande woningen, wonen nu al vluchtelingen.

Het is voor l’escaut vanzelfsprekend een helpende hand te bieden in deze noodsituatie

Dit doet de corporatie vanuit haar maatschappelijke rol die ze heeft. Aan samenwerking met partners in de regio hecht l’escaut veel waarde. Want in een noodsituatie help je elkaar een oplossing te vinden. “Dat zit in onze natuur om met partners samen te werken en krachten te bundelen. Vanwege het oorlogsgeweld in Oekraïne hebben wij besloten de woningen die vrij komen tijdelijk beschikbaar te stellen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze mensen hebben op dit moment onderdak nodig. Als maatschappij gedreven organisatie dragen wij daar graag aan bij”, zegt Jan Leo van Deemter, directeur-bestuurder bij l’escaut.

 l’escaut stelt woningen beschikbaar tot 31 december 2023, de gemeente zorgt voor de vluchtelingen

De woningcorporatie biedt een oplossing aan door woningen beschikbaar te stellen. Dit gaat niet ten koste van het reguliere woningaanbod, omdat het woningen betreft die niet meer in de verhuur zouden komen. De gemeente zorgt verder voor onderwijs, medische zorg, psychische begeleiding of andere ondersteuning. Uiteraard staan beide organisaties in nauw contact met elkaar.