Eenmalige huurverlaging in 2021

Huurders met een laag inkomen en een hoge huur krijgen in 2021 huurverlaging. De regering heeft daarover een wet aangenomen. Kom je in aanmerking voor deze eenmalige huurverlaging dan informeren wij jou voor 1 april 2021 per brief. Huurders die te maken hebben gehad met een inkomensdaling in 2020 kunnen de huurverlaging zelf aanvragen. In dit bericht lees je hoe het werkt.

Waarom een eenmalige huurverlaging?

Als wij een sociale huurwoning toewijzen, houden we al rekening met een huurprijs die past bij jouw inkomen. Toch komt het voor dat je een huur betaalt die te hoog is voor je inkomen. Dit komt door bijvoorbeeld een daling van jouw inkomen. Of wanneer jouw huishouden is veranderd. De regering heeft afgesproken om deze huurders tegemoet te komen. En de huren één keer te verlagen.

Kom ik in aanmerking voor huurverlaging?

Dit hangt af van jouw huurprijs, jouw gezinssamenstelling en het inkomen. In het overzicht zie je de inkomensgrenzen. Als je kale huur lager is dan € 633,25, dan is je huur al passend voor jouw inkomen. En krijg je niet de eenmalige huurverlaging. De huurverlaging is alleen voor huurders in een zelfstandige sociale huurwoning met een huur hoger dan € 633,25 en afhankelijk van de huishoudgrootte. In ons online klantportaal Mijn l’escaut vind je de kale huurprijs van jouw woning (de huurprijs zonder servicekosten).

Hoe werkt de huurverlaging?

Had je vóór 2020 al een te hoge huur voor jouw inkomen (zoals in de tabel genoemd)? Dan loopt het proces automatisch via de Belastingdienst. Zij controleren of er huurders zijn die misschien te duur wonen. Hiervoor kijken ze naar het vastgestelde inkomen over 2019. De Belastingdienst laat ons weten of je boven of onder een bepaalde inkomensgrens valt, niet wat je precies verdient. En ze kijken naar het aantal ingeschreven personen. Na ontvangst van deze gegevens, controleren wij per woning of we de huur moeten verlagen. Als dit het geval is, ontvang je vóór 1 april een brief met het huurverlagingsvoorstel. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Wanneer gaat mijn huur omlaag?

De huurverlaging gaat op 1 mei 2021 in. Je krijgt voor 1 april 2021 van ons een brief daarover. Daarin staat ook wat jouw nieuwe huur wordt.

Gevolgen voor de huurtoeslag

Met een lagere huur krijg je misschien minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. Maak daarom een hier proefberekening op de website van de belastingdienst.

Geef jouw nieuwe huur en jouw eventueel gewijzigde inkomen door aan de Belastingdienst/Toeslagen. Geef dit door via deze website. Wij geven jouw huurverlaging ook door aan de belastingdienst. Als de hoogte van je huur verandert, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je huurtoeslag.

Wat als mijn inkomen na 2019 is gedaald?

De Belastingdienst kijkt naar het inkomen over 2019, omdat de gegevens over 2020 nog niet bekend zijn. Is jouw inkomen in 2020 gedaald, waardoor je al minstens de laatste zes maanden een lager inkomen hebt dan de inkomensgrens en ligt de kale huur hoger dan de hiervoor genoemde grens? Dan heb je ook recht op huurverlaging. Je moet het dan wel zelf bij ons aanvragen. Dit geldt ook voor een wijziging in het huishouden. Vraag je huurverlaging hier aan.